Det er tid til at få #FlereFansPåStadion

Det startede så godt! Danmark gik forrest i en ansvarlig tilbagevenden til en sikker afvikling af fodboldkampe på stadion. Men siden D. 18 september har dansk fodbold nærmest været slået tilbage til start. Grundet en suspendering af Superliga ordningen, på ubestemt tid. Suspenderingen betyder, at klubberne igen er underlagt et max på 500 tilstedeværende (ikke […]

Det startede så godt! Danmark gik forrest i en ansvarlig tilbagevenden til en sikker afvikling af fodboldkampe på stadion. Men siden D. 18 september har dansk fodbold nærmest været slået tilbage til start. Grundet en suspendering af Superliga ordningen, på ubestemt tid.

Suspenderingen betyder, at klubberne igen er underlagt et max på 500 tilstedeværende (ikke 500 tilskuere) til en kamp, uanset hvad de fysiske rammer ellers tillader og hvilke sundhedstiltag der er iværksat.
Superliga ordningen – Den model de danske klubber har lavet – er blevet kopieret rundt om i Europa og sikrer pt at blandt andet tyske fodboldfans atter kan samles – naturligvis inden for de sundhedsmæssige retningslinjer, på stadion. At en model der er udviklet i Danmark kopieres internationalt må og skal ses som et kvalitetsstempel på det arbejde klubberne, Divisionsforeningen og DBU lagde bag, samt det endelige resultat. Et resultat der også afspejles i det faktum, at der ikke er konstateret et eneste smittetilfælde ved de 46 kampe, som blev afviklet under den såkaldte Superliga Ordning.

Vi er ikke blinde for, at man fra regeringens og myndighedernes side skæver med bekymring til stigende smittetal. Vi forstår godt, at man tidligere har kigget med bekymring tilbage på Atalanta kampen, som havde stor betydning for smittespredning. Men vi forstår ikke, at man ikke samtidig kigger på hvordan den pågældende kamp blev afviklet tilbage i februar måned, sat i forhold til hvordan vi har afviklet fodboldkampe i Danmark siden genåbningen tilbage i juni måned. Vi tillader os og gentage, der er afviklet 46 kampe under Superliga Ordningen med NUL (!) smittetilfælde.

At man har valgt fra politisk side at suspendere denne på ubestemt tid uden udsigt til bedring forekommer for os og resten af fodbold Danmark uforklarligt og ganske uhensigtsmæssigt. Som fans med fast gang på landets fodboldstadions er der naturligvis et personligt ønske om at komme tilbage til fællesskabet på tribunerne, oplevelser med favorit klubben og se de lokale helte. Men udover det personlige ønske er der også en bekymring om, at en fortsættelse af status quo vil ødelægge økonomien bag fodboldklubberne og derved få vidtrækkende konsekvenser for, hvad vi anser som værende langt mere end blot sportsklubber og kulturinstitutioner. Fodboldfans landet over sidder med gru og venter blot på at den første klub falder helt ud over afgrunden. Beslutningstagerne tvinger os til at sidde og vente på at klubber dør. Vi har allerede set fyringer som direkte konsekvens af den seneste nedlukning. Hvor længe skal det fortsætte?

”COVID-19 har på mange måder påvirket vores liv og det er vel de færrest der ikke forstår, at vi ikke agere uafhængigt af omstændighederne vi befinder os i. Det langt færre forstår, er hvorfor regeringen vælger at lukke ned for begivenheder og løsninger, som faktisk viser at de har foretaget de nødvendige forholdsregler”. Udtaler DFF formand, Christian Kokholm Rothmann, og fortsætter


”Fra vores side er der stor tiltro til den model der er udviklet for dansk fodbold og vi bakker 100% op om den. Det er vores opfattelse klubber netop har gjort alt det de sundhedsfaglige har anbefalet. At klubberne fortsat ikke må åbne for flere fans på stadion er derfor utroligt ærgerligt.”

Med grundige og sundhedsmæssige forsvarlige protokoller har klubberne, DBU og Divisionsforeningen gået længere og gjort mere end, hvad vi ser i det omkringliggende samfund. Protokoller som er godkendt af politiet og sundhedsmyndighederne. At man fra politisk side ikke anerkender dette store arbejde, fjerner incitament fra andre for at sikre sig bedst muligt imod en mulig smittespredning. For det ændrer tilsyneladende ikke på, om man må afvikle begivenheder eller ej, det kan og må på ingen måde være politikernes ønske.

De der har en sundhedsmæssigt forsvarlig plan og beviseligt kan afvikle denne, de burde belønnes med en tilladelse til at afvikle begivenheder under denne plan. Alt andet skaber tvivl om hvorvidt nuværende restriktioner opretholdes ud fra et sundhedsfagligt perspektiv eller et politisk perspektiv.

Såfremt politikerne mener, at klubberne skal gøre mere, så forekommer det underligt, at de ikke har informeret herom. Værktøjskassen er på ingen måde tom; hvis det ikke er tilstrækkeligt at afstandskravene overholdes, så kan der eksempelvis suppleres med mundbind.

Hvis politikerne og de sundhedsfaglige eksperter kan og vil belyse de områder, de mener ikke er dækket godt nok, så muliggør de en justering af modellen. Hvis de er i tvivl om, hvad Superligaklubberne har gjort og hvad Superliga ordningen indebærer, så har divisionsforeningen lavet en lille explainer, som selv politkere kan forstå. Du kan se den nederst på siden At holde fans, klubber og samfundet væk i uvished skaber intet andet end frustrationer.

Det er tid til at beslutningstagerne tager bladet for munden, hvad skal klubberne mere gør for at få flere fans på stadion? Og hvis de fortsat ikke kan sætte en finger på den plan der er lavet. Så ser vi ikke andre muligheder end at tillade planen og få #FlereFansPåStadion.

Du kan læse alle udmeldinger fra Danske Fodboldfans om Covid-19 her:
En Superliga efter coronavirussen (16. marts 2020)
Støt din favoritklub under Covid-19 (18. marts 2020)
Giv os fodbolden tilbage! (6. juni 2020)
Så ta da ansvar! (29. juni 2020)
Fodbold på stadion under en pandemi (15. september 2020)

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDansk