Overvældende opbakning til at flytte VM

I vores seneste undersøgelse siger hele 84 % af de danske fodboldfans at FIFA bør fratage Qatar værtskabet for VM 2022 og flytte slutrunden til et andet land, mens 64 % mener, at det danske landshold bør boykotte slutrunden i Qatar. I den seneste tid har debatten om dansk deltagelse i Qatar eksploderet i de […]

I vores seneste undersøgelse siger hele 84 % af de danske fodboldfans at FIFA bør fratage Qatar værtskabet for VM 2022 og flytte slutrunden til et andet land, mens 64 % mener, at det danske landshold bør boykotte slutrunden i Qatar.

I den seneste tid har debatten om dansk deltagelse i Qatar eksploderet i de danske medier, hvor emnet tidligere har været forbeholdt de mest inkarneret fodboldfans og andre med sportspolitiske interessere, er debatten nu rykket helt ud i de danske stuer.

Kort før debatten blussede for alvor op, startede vi i Danske Fodboldfans, DFF, en survey hvor vi blandt andet spurgte ind til emnet. Resultatet fra vores undersøgelse er klar: de danske fodboldfans ønsker IKKE et VM i Qatar.

FIFA bør flytte VM 2022

Til påstanden “Jeg mener at FIFA bør flytte VM i Qatar 2022.” angav hele 84,42% at de var enige, men 9,46% var neutrale og blot 6,12% var uenige i FIFA bør flytte VM i 2022.

Det interessante ved de 84,42% er at disse tal flugter med de som mener deres favorithold skal afholde sig fra træningslejre i Dubai og Qatar (83,77%) og de som helt generelt mener at VM bør flyttes (83,65%) og hvor kun 5,74% er uenige i at VM bør flyttes.

Vi tolker den store modstand mod et VM i Qatar og træningslejre i Dubai og Qatar som et klart signal fra fans til landet fodboldledere. Nok er nok, et stort flertal af de danske fans ønsker ikke længere at hverken deres hold eller fodbolden helt generelt skal misbruges i geopolitiske magtkampe, hvor menneskerettighederne samtidig brydes efter forgodtbefindende.

Er du landsholdsfan?

I undersøgelsen angav 51,82%, at de var fans af landsholdet, mens kun 25,21% angav at de ikke var fans af landsholdet.

Vi har ikke tidligere lavet målinger på tilslutningen på det danske landshold, men at tilslutningen ikke er større overrasker os. Det burde være det mest naturlige som fodboldfan også at støtte det danske landshold, og en titel man bærer med stolthed. Svarene kunne tyde på at distancen mellem klubfans og landsholdet er blevet for stor. Man kan spekulere i årsagerne til den lave tilslutning, men det ligger uden for dette spørgeskema.

Bør Danmark boykotte VM?

Direkte adspurgt mener 63,58% af de adspurgte fodboldfans, at Danmark burde boykotte slutrunden i Qatar, mens blot 19,98% er uenig i, at Danmark bør boykotte slutrunden.

Kigger vi på fordelingen mellem de der identificere sig som fans af landsholdet og de der ikke gør ser vi en relativ stor forskel på holdning til et dansk boykot, hvor “blot” 54,80% af de landsholds fans der har besvaret undersøgelsen mener at Danmark bør boykotte slutrunden.

Danmark bør boykotteNeutralDanmark bør ikke boykotteTotal
Neutral71,67%14,58%13,75%22,94%
Landsholdsfan54,80%18,45%26,57%51,82%
Ej Landsholdsfan74,24%14,02%11,74%25,24%
Total63,58%16,44%19,98%

Vi, i DFF, mener fortsat ikke et boykot er løsningen på nuværende tidspunkt, men henviser til de 4 krav vi har stillet til FIFA og Qatar som skal være mødt inden den 21. november i år.

  • Fri adgang for pressen i hele landet
  • Ansættelse af uvildige observatører til at overvåge forholdene for migrantarbejder herunder deres arbejdsplads og boligforhold. Samt sikrer aflønning finder sted.
  • Obduktion af samtlige dødsfald hos migrantarbejderne i Qatar
  • Mænd og kvinder skal kunne se fodbold på samme tribune

Mødes kravene ikke, ser vi ikke andre muligheder end at anbefale et boykot. Kun med maksimalt pres på FIFA og værterne har vi en chance for at ændre forholdene i Qatar til det bedre samt sikre at sporten ikke sætte sig selv i en lignende situation igen.

At afskrive boykot er ligeledes et forkert skridt da det efter vores opfattelse er det bedste værktøj i kassen til at sikre det maksimale på FIFA såvel som Qatar. Derfor henstiller vi fortsat til at DBU betragter et boykot som en reel sanktionsmulighed.

Se nedenstående galleri for relevante tal fra vores undersøgelse:

Hvordan gjorde vi?
I DFF har vi for vane at spørge de danske fodboldfans om relevante emner. I år lancerede vi fra d. 9. marts til d. 1. april dette års spørgeskemaundersøgelse, hvori vi spurgte ind til blandt andet VAR, VM i Qatar og hvordan Corona nedlukningen har påvirket fodboldfan fællesskaberne. Årets undersøgelse blev besvaret af i alt 1.047 danske fodboldfans fra hele landet. Undersøgelsen er blevet promoveret på egne kanaler via hjemmesiden (Fairfans.dk) og sociale medier. Dernæst har vores medlemmer været med til at dele undersøgelsen blandt deres medlemmer for at få undersøgelsen spredt ud. Undersøgelsen har ligeledes været inkluderet i relevante nyheder på vores hjemmeside som er delt i perioden.

Til spørgsmålene i undersøgelsen blev deltagerne stillet overfor en række påstande og sætninger som de skulle forholde sig til. Til disse skulle deltagerne angive deres svar på en skala fra 1 til 5 (1= meget uenig og 5=meget enig), Værdierne 1 og 2 er derfor blevet tolket som uenig, 3 som neutral, mens 4 og 5 var udtryk for at pågældende var enig med påstanden.

Relevante links:
VM I Qatar 2022 – Få overblikket – Vores samling af alle relevante kilder
Fodboldens ansvar – Et VM i menneskerettighedernes tegn – vores oprindelige udmelding om VM i Qatar 2022
Borgerforslaget, Forslag til boykot af VM i Qatar 2022
Amnestys brev til FIFA, som appellerer til at de tager deres arrangøransvar seriøst og sikrer ordentlige forhold for arbejderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDansk